رییس مرکز علمی و کاربردی جهاد دانشگاهی هرمزگان؛
ضعف ارتباط بین نیاز صنعت و رشته های دانشگاهی/ دانشگاهها، تخصص تجربی و عملی ندارند
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی هرمزگان و به نقل از خبرگزاری علم و فناوری از هرمزگان، سید محمد میرحسینی در خصوص ضعف ارتباط بین دانشگاه و صنعت اظهار کرد: دانشگاه و صنعت هر دو در ارتباط با یکدیگر ضعیف عمل کرده به طوری که دانشگاه توانمندی های خود را به خوبی به صنعت معرفی نکرده و از طرفی دیگر نیز صنعت با وجود آگاهی به علم دانشگاه اعتماد صددرصدی به آن ندارد.
وی افزود: ریشه این ضعف ارتباط بین دانشگاه و صنعت را می توان در کارهای گذشته جستجو کرد چرا که بخش اعظم ارتباط دانشگاه با صنعت تنها در پژوهش هایی در قالب کتابچه های بایگانی شده خلاصه شده است.
حل مشکلات صنعت از طریق ارتباط با دانشگاه
این استاد دانشگاه با اشاره به ارتباط بسیار خوب بعضی از صنایع با مراکز دانشگاهی در کشور گفت: به فرض مثال شرکت ملی مس ارتباط خوبی را با دانشگاهها برقرار کرده و واحد تحقیق و توسعه دارد، سالانه بودجه های زیادی را به پژوهش های دانشگاهی اختصاص می دهد و از این طریق بسیاری از مشکلات حوزه صنعت را برطرف کرده است.
به گفته میرحسینی، مدرسین دانشگاه با همکاری دانشجویان پژوهش هایی را در خصوص مشکلات صنعت انجام می دهند که مشکلات و چالش های عظیم صنایع با اساس و پایه علمی مرتفع می شود.
وی، همچنین از شرکت ملی نفت نیز نام برد که از پروژه های دانشجویی استقبال می کند و ارتباط تنگاتنگی را با مراکز علمی برقرار کرده است.
کمبود دانشگاه های تخصصی
رییس مرکز علمی و کاربردی جهاد دانشگاهی هرمزگان، در ادامه یکی دیگر از دلایل ضعف ارتباط بین دانشگاه و صنعت را کمبود دانشگاه های تخصصی در کشوراعلام کرد و افزود: عدم وجود دانشگاه تخصصی در کشور و یا کمبود این گونه دانشگاهها در کشور احساس می شود و همچنین دانشگاههای بزرگ کشور رشته های تکراری دارند.
میرحسینی با تاکید بر اینکه اگر تعداد دانشگاه تخصصی در کشور زیاد بود به تبع ارتباط صنعت با دانشگاهها نیز قوی تر بود، خاطرنشان کرد: هیات علمی، امکانات آزمایشگاهی و بودجه ها نیز به درستی در دانشگاها توزیع نشده است.
ضعف ارتباط بین نیاز صنعت و رشته های دانشگاهی
وی همچنین از ضعف ارتباط بین نیاز صنعت و رشته های دانشگاهی خبر داد و افزود: در استان هرمزگان این ارتباط بسیار ضعیف بوده و درحال حاضر این نیاز رفع می شود ولی فایده چندانی ندارد، پالایشگاه نفت در استان هرمزگان راه اندازی شده بود و آن زمان نیروی تخصصی بومی برای پالایشگاه وجود نداشت، تامین بعضی از نیروهای تخصصی برای بعضی از رشته ها سخت بود.
عدم تناسب زمانی بین نیاز صنعت و شروع رشته تحصیلی
این استاد دانشگاه ادامه داد: دانشگاه زمانی به فکر تامین رشته نفت در استان افتاد که دیر شده بود و در حال حاضر هم که این رشته در استان وجود دارد و دانشجویان آن فارغ التحصیل شدند نیاز صنعت به این رشته کم شده است یعنی عدم تناسب زمانی بین نیاز صنعت و شروع رشته تحصیلی وجود دارد.
میرحسینی افزود: دانشگاه های علمی وکاربردی و فنی و حرفه ای به دنبال تربیت نیروی انسانی متخصص و تکنیسین بوده و به این قضیه اهمیت زیادی می دهند به طوری که یک رشته دانشگاهی را براساس نیاز صنعت و جامعه یک دوره پذیرش دانشجو دارند تا نیاز به نیروی متخصص این رشته مرتفع شود.
به گفته وی، اگر رشته مورد نظر توجیح داشته باشد و درخواست برگزاری این رشته از سوی صنعت و نهاد نیز باشد، دانشگاه علمی و کاربردی اجازه یک دوره برگزاری آن رشته را در استان خواهد داشت.
ضعیف بودن ارتباط دانشگاه با صنعت در کشور
رییس مرکز علمی و کاربردی جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: ارتباط دانشگاه با صنعت در کشور ضعیف است و به تبع آن در استان هرمزگان نیز با توجه به وجود صنایع بزرگ این ارتباط ضعیف تر به چشم می خورد .
عدم وجود سازوکارجهت ملزم کردن هیات علمی برای ارتباط با حوزه صنعت
میرحسینی یکی دیگر از دلایل ضعیف بودن این ارتباط را نشات گرفته از عدم وجود سازوکاری مناسب در دانشگاه ها برای ملزم کردن هیات علمی جهت ارتباط با حوزه صنعت بیان داشت و افزود: متاسفانه در کشور این سازوکار برای ملزم کردن هیات علمی جهت ارتباط با صنعت وجود ندارد در صورتی که درکشورهایی همچون آلمان واتریش هیات علمی ملزم به همکاری با صنعت هستند.
به گفته وی، زنجیره همکاری تنگاتنگ بین دانشگاه و صنعت در این کشورها شکل گرفته در صورتی که در کشور ما هیات علمی را بر مبنای مقالات چاپ شده می سنجند که این امر باعث فاصله بیش از حد صنایع با دانشگاه می شود .
نداشتن تخصص تجربی و عملی دانشگاهها
این استاد دانشگاه همچنین مطرح کرد: صنایع نیز اصولا به دلیل نداشتن تخصص تجربی و عملی دانشگاهها از آنها دوری می کنند.
میرحسینی با اظهار تاسف از این موضوع تاکید کرد: دانشگاه در کشور تنها متولی اجرای پروژه شده که ثمره ی خوبی برای صنعت نداشته و نیاز صنعت را نیز برطرف نمی کند.
عدم وجود اهرم های انگیزشی و اعتماد
به گفته وی، عدم وجود اهرم های انگیزشی یکی دیگر از دلایل ضعیف بودن ارتباط بین دانشگاه و صنعت بوده و صنعت تمایل دارد با شرکت های پژوهشی خصوصی قرارداد ببندد و سراغ دانشگاه نمی آید یعنی درواقع اعتماد به دانشگاه ندارد.
رییس مرکز علمی و کاربردی جهاد دانشگاهی هرمزگان اظهار کرد: دانشگاه نیز سازوکار مناسبی برای ارائه توانمندیهایش به صنعت ندارد، دانشگاه بایستی واحدی را برای برگزاری جلسات ماهیانه، سالانه با صنایع داشته باشد.
میرحسینی تاکید کرد: در واقع دانشگاه برای رفع مشکل و نیاز صنعت به سراغ آنها نرفته است.
عدم احساس نیاز دانشگاها به تامین بودجه از صنایع
وی در پایان با اشاره به اینکه بیشتر صنایع ودانشگاهها از بودجه دولتی ارتزاق می کنند، افزود: این امر خود موضوعی است که باعث شده دانشگاهها احساس نیاز نمی کنند که بودجه خود را از سوی صنایع تامین کنند؛بعضی دانشگاههای خارج از کشور صد درصد بودجه خود را از محل ارتباط با صنعت تامین می کنند .
نظر شما :