جهاددانشگاهی هرمزگان به دنبال فرهنگسازی علمی در مصرف بهینه آب است
به گزارش روابط عمومی جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان؛ سهیل دادخواه صبح امروز 27 آبان ماه در نشست خبری اجرای طرح نجات آب کشاورزی(داناب)، افزود: یکی از موارد مهم آگاهسازی در سطح دانشآموزان است، از سال 90 طرحی مشترک بین آب منطقهای، آموزشوپرورش و جهاد دانشگاهی هرمزگان آغاز شد که نتایج بسیار خوبی در چهار دوره گذشته به ثمر نشست.
وی بابیان اینکه شرایط خوبی به لحاظ افزایش آگاهی دانشآموزان نسبت به مسائل آبداریم که با آزمونهای بهدستآمده این آگاهی سنجیده شد و نتایج خوبی داشت، تصریح کرد: امسال نیز کارها شروعشده، اقلام آموزشی برای پایههای هشتم تا یازدهم آمادهشده است و تا حدود دو هفته دیگر افتتاحیه این طرح با حضور استاندار برگزار میشود.
دادخواه با اشاره به اینکه جلسات آموزشی برای معلمین نیز برگزارشده است، اظهار کرد: جشنوارههای آثار ادبی، نقاشی، عکس و فیلم و هر چیزی حساسیت بچهها به آب را بیشتر کند داریم و از آثار برتر تقدیر و در موزه آب منطقهای نگهداری میشود.
وی در خصوص نقش جهاد دانشگاهی در این طرح، بیان کرد: جهاد دانشگاهی در دهه اخیر از مسئولیتهای اصلیاش درزمینهٔ توسعه علم و فناوری بوده است و در این حوزه سعی کردیم نقش عمدهای در کشور و استان هرمزگان ایفا کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان با اشاره به اینکه این بحث از پژوهشهای کاربردی و تجاریسازی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان و افراد خلاق و ایدههای خلاقانه و تولید ثروت مجموعه فعالیتهای جهاد دانشگاهی هرمزگان بوده است، اظهار کرد: از مباحث و مسائل اصلی استان هرمزگان بحث آب است که از سال 85 مرکز خدمات تخصصی آب و انرژی را راهاندازی کردیم که درزمینهٔ مختلفی کار میکند؛ یک بعد بحث پژوهشی است که ماحصل آن تولید دستگاه تولید آب از رطوبت هوا است و در سالهای گذشته مورد اقبال بود و اکنون نیز بر روی نسلهای جدید کارکرده و برنامههای تجاریسازی خود را دنبال میکنیم و یکی دیگر از برنامههای این کانون، فرهنگسازی در حوزه آب است تا نتیجه این فعالیتها به این موضوع ختم شود که فناوریای ایجاد کنیم از منبع رطوبت، آب تولید کنیم و فرهنگسازی کنیم آبی که داریم را بهینه استفاده کنیم.
دادخواه بابیان اینکه چون ظرفیت جهاد دانشگاهی در کارهای تسهیل گری زیاد است کمک میکند به یاری دستگاههای اجرایی بشتابیم، تصریح کرد: معاونت پژوهش فعالیتهایی را دنبال میکند، معاونت آموزشی نتایج را ترویج میکند و معاونت فرهنگی با ابزار ایسنا میتواند به ترویج آن کمک کند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مصادیق این همکاریهای همین طرح داناب است، عنوان کرد: آموزشوپرورش و آب منطقهای استان هرمزگان دستگاههای بزرگی با رسالتهای مهمی هستند و جهاد دانشگاهی توانست ارتباطی بین دو دستگاه برقرار کند تا کار فرهنگسازی را در بعد علمی انجام دهیم.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان ادامه داد: امید داریم در فازهای بعدی طراحی کتابچه و تولید محتوا مناسب منتشر شود و در اختیار اساتید و فرهنگیان قرار بگیرد تا با یک کار علمی دانشآموزان را تحت آموزش قرار دهیم.
وی بابیان اینکه نتیجه کار علمی فعالیت صورت گرفته را منتشر خواهیم کرد، افزود: این موضوع چهارچوب نظاممند و علمی دارد، دانشآموزان نمونهگیری شدهاند و در قالب برنامههای ما آموزش دادهشدهاند و با پیشآزمون و پسآزمون سنجیده میشوند.
دادخواه اظهار کرد: هرگونه خلائی در این حوزهها وجود داشت، جهاد دانشگاهی میتواند ورود و تسهیل گری کند که نمونه آن اجرای طرح مشاغل خانگی به کمک اداره کل کار، تعاون و رفاه امور اجتماعی است.
وی ادامه داد: با نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران، اداره کل ورزش و جوانان و سایر دستگاههای اجرایی طرحهای دیگری در دست اجرا داریم که در سال 98 بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری، با تأکید بر ظرفیتهای جهاد دانشگاهی توجه بیشتری از سازمانها به جهاد ایجاد شد و در سطح ملی تفاهمنامههای بزرگی به وقوع پیوست که به استان هرمزگان نیز تزریق شد و شاهد تحولات بزرگی در آینده خواهیم بود.
رئیس جهاد دانشگاهی واحد هرمزگان با اشاره به اینکه سعی کردیم جهاد را بهعنوان مجموعه دانشگاهی چابک تعریف کنیم که در هر زمان با شرایط مختلف جامعه بتوانیم خدمات لازم را ارائه کنیم، تصریح کرد: کمک گرفتن از نهادهای عمومی غیردولتی در همین مواقع کاربرد دارد تا به کمک دستگاههای اجرایی بیایند.
وی بابیان اینکه با مأموریتها و برنامههای جدید خود را وفق میدهیم تا جهاد دانشگاهی به کمک کشور در شرایط مختلف بیاید، عنوان کرد: در سنوات اخیر و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری به اقتصاد دانشبنیان و درونزایی اقتصاد، تأکید جهاد دانشگاهی به توسعه علمی و فناورانه است.
دادخواه در پایان گفت: ابزارهای آموزش نیز به کمک میآیند تا اقتصاد دانشبنیانی که سندش در حال تنظیم است را در تحقق اقتصاد دانشبنیان کمک کند.
در ادامه مدیرکل آموزشوپرورش استان هرمزگان در این نشست خبری گفت: آنچه آموزش پرورش را بر آن داشته تا در طرح داناب حضور فعال داشته باشد، سند تحول آموزشوپرورش است که تقویت و توسعه تعاملات نظام آموزش با سایر نهادهای آموزشی به همین منظور برای نیازهای فوری و عمومی جامعه صورت میگیرد و نجات آب یکی از این مسائل است.
موسی دادی زاده با اشاره به اینکه در ساعتهای 6 گانه نظام آموزشی کشور ایجادشده، ساعت زیستی چگونگی حفاظت از محیط ریستی که در آن زندگی میکنیم به آموزشوپرورش سپردهشده است، تصریح کرد: در راستای تحقق آن با سازمانها و نهادهای مختلفی تفاهمنامه داریم که یکی از این موارد نجات آب است که برای زیستگاه انسان لازم است.
وی بابیان اینکه ساعت علمی و فناورانه باهدف شناسایی الگوها مختلف و روابط بین پدیدههای مختلف و استفاده از یافتههایی که در این زمینه وجود دارد، ایجادشده است و دانشآموزان در این ساعت میتوانند مطالعات و پژوهشهایی داشته باشند، اضافه کرد: ساحت اعتقادی و مذهبی نیز یکی دیگر از اینها برای حراست از پدیدههایی که خداوند در اختیار ما قرار داده دانشآموزان با صرفهجویی آشنایی پیدا میکنند.
دادی زاده اضافه کرد: ساعت اجتماعی نیز مسئولیت اجماعی بچهها را نسبت به نسلی که در آن زندگی میکند و نسلهای آینده به دانشآموزان میآموزیم و دانشآموزان با این آگاهی تبدیل به عادت و به فرهنگ تبدیل میشود.
وی بابیان اینکه برای ایجاد فرهنگ نیاز به آگاهی سازی داریم، اظهار کرد: طرح داناب نیز به دنبال اهداف بلندمدتی است که نمونه آن در طرح استفاده بهینه از آب به دنبال ایجاد فرهنگ هستیم.
دادی زاده با اشاره به اینکه ابتدا تعریف کردیم بالای 10 سال باید برای تبدیل به فرهنگ روی آن کار شود و شهروندان آینده ما دانشآموزان هستند ازاینرو به سراغ مدارس رفتیم از پایه هفتم تا دوازدهم آگاهسازی را انجام میدهیم و تبدیل این رویه به عادت و فرهنگ صورت میگیرد.
مدیرکل آموزشوپرورش استان هرمزگان ادامه داد: ما باید بیشتر به فکر صرفهجویی در کشاورزی باشیم، 50 درصد جمعیت استان در روستاها هستند و همین دانشآموزان مهندس کشاورزی و کشاورز میشوند و افرادی که بهصورت صنعتی و سنتی کار میکنند، این آموزشها در این موارد نیز به کار میآید.
وی تصریح کرد: پیرامون آموزشها امسال جهاد دانشگاهی بهعنوان مشاور طرح جزواتی را بر مبنای ساعتها مختلف آموزش و پروش تهیهکرده که در اختیار دانشآموزان قرار میگیرد، بهگونهای کتابها طراحیشده که بیشتر شکل و نمودار است تا دانشآموز ترغیب شود.
دادی زاده افزود: در کل استان هرمزگان شش منطقه آموزش پرورش، با یک هزار و 470 نفر در قالب تیمهای سهنفره شرکت میکنند، 679 مدرسه شامل 490 در مقطع متوسطه اول و 199 در مقطع متوسطه دوم ناجی هستند و حدود 26 هزار نفر در این طرح تحت پوشش هستند که از هر مدرسه سه نفر ناجی انتخاب میشوند تا بهعنوان الگو کارها را پیگیری کنند.
همچنین معاون حفاظت و بهرهبرداری منابع آب استان هرمزگان در این نشست خبری گفت: بر اساس سیاستهای اصلاح الگوی مصرف دستگاهها موظف شدند، برنامههایی اجرا کنند که یکی بالا بردن دانش آبی است که ردههای مختلفی دارد و براساس نظرسنجیها بهترین روش شروع از ردههای سن پایین و مدارس است.
جمشید عیدانی بابیان اینکه شرکت سهامی آب منطقهای جز معدود شرکتهایی است که بدنهاش بیش از 70 درصد کارشناس ارشد و دکترا هستند، خاطرنشان کرد: این بدنه نمیتوانست برای انتقال اطلاعات منتقل شود و نیاز به حلقه دیگری نیز چون جهاد دانشگاهی برای پردازش اطلاعات و اداره کل آموزشوپرورش برای انتقال مفاهیم بود.
وی ادامه داد: 95 درصد آب مصرفی در کشاورزی، 3 درصد شرب و بهداشت و 2 درصد در صنعت مصرف میشود پس هرچه در کشاورزی بیشتر رعایت کنیم بهتر است.
عیدانی بابیان اینکه دانشآموزان میتوانند توضیحات لازم را به خانوادههای خود منتقل کنند و ذهن جامعه بالاسری خود را درگیر این موضوع کنند، تصریح کرد: تفاهمنامههای زیادی در این زمینه وجود داشت، ابتدا خود حضور پیدا میکردیم که در مدارس و مشکلاتی داشت و بازخوردی که میخواستیم به دست نیامد و سنجش و پایش برای اثربخشی را نداشتیم پس از مدتی نتیجه گرفتیم تنها طرحی که آموزش، عملکرد و پایش را میتوانیم در آن داشته باشیم، طرح کنونی است که تمام موارد دیدهشده و سنجیده میشود.
وی با اشاره به اینکه در هر استان برای جلو بردن طرح تعامل بخشی، برخی دشتها پایلوت تعریف شدند، بیان کرد: شمیل، میناب، رودان و جناح مسائل و مشکلاتشان بهسازی میشود و در صورت نتیجه خوب در این پایلوتها بهکل استان توسعه مییابد.
معاون حفاظت و بهرهبرداری منابع آب استان هرمزگان بابیان اینکه برای نمایندگان کشاورزان و صنوف جلساتی آموزشی از طریق طرح داناب برگزار میشود، عنوان کرد: کاش بهجای انرژی که روی سوخت گذاشته میشود بر روی آب گذاشته میشد چون سوخت جایگزین دارد اما آب هیچ جایگزینی ندارد.
عیدانی در پایان گفت: جمله "آبشیرینکن برای کشاورزی ایجاد کنید" عجیب است، کشاورزان با آب رایگان نمیتوانند کشاورزی اقتصادی داشته باشند، چطور با آبشیرینکن که قیمت بالایی دارد، کشاورزی کنند!
نظر شما :